Frågor

Underlivscancer som drabbat lymfkörtlarna

Min syster hade underlivscancer,de tog bort äggstockarna samt klitoris. Det har blivit bra, men lymfkörtlarna har gjort så att hennes ena ben,( lår) är nästan dubbelt så tjockt som det andra. Vad finns att göra för att få normalt lår igen? Snälla ge mig några råd, Tacksam för svar. Tycker det är konstigt att hon inte fått någon hjälp för detta. Hon är väldigt försynt så hon frågar inte, lyssnar bara på vad de säger. Hon bodde under denna tid lTrelleborg. Mvh Ewa Ö.Sthlm 11/3-20

Svar

Hej.

Din syster har troligen fått ett lymfödem i benet. När man tar bort många lymfkörtlar i nedre delen av buken och i ljumsken så är det en vanlig biverkan att benet blir svullet. Detta kan vara besvärligt och handikappande men det finns hjälp att få. Hon behöver en remiss till en lymfterapeut för bedömning och behandling av detta. Behandlingen består bland annat av att få hjälp med kompressionsstrumpor.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.
Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen