Frågor

Prostatacancer

Jag har spridd prostatacancer som har spridit sig till lymfan och går på hormonbehandling, men har inga metastaser.
Jag har funderat över varför det inte går att ”bota” cancer som spridit sig till lymfan, men har aldrig fått något bra svar och var finns cancercellerna när PSA:t är omätbart? Man vet ju att cancern kommer att komma tillbaka.

Svar

Hej!

Spridning till lymfsystemet kan man inte alltid se på en röntgenundersökning men man vet det utifrån t ex ett förhöjt PSA värde att sjukdomen har spridit sig. Ibland kan man dock se att det finns spridning till lymfkörtlar på en röntgenundersökning. Visar sig som förstorade körtlar.

När man behandlas med antihormonell behandling brukar PSA värdena gå ner. Ibland så lågt att det inte är mätbart. Då har man god effekt av sin behandling. Om man skulle sluta ta sin medicin skulle PSA höjas. Behandlingen gör att sjukdomen bromsas upp men inte botas.

Anledningen till att det inte går att bota en prostatacancer som har spridit sig utanför körteln är att det inte finns någon behandling som kan ta bort varenda tumörcell när det har spridit sig. Däremot finns det mycket bra behandling för att hålla sjukdomen i schack. Prostatacancer kan man leva med i många år trots att den är spridd.

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig igen.

Med vänlig hälsning

Cancerådgivningen