Frågor

Orolig för cancer

Hej jag har under en ganska lång tid 8-9 månader haft väldigt dålig aptit och viktnedgång och illamående matthet i kroppen som kommer och går varannan dag och frusenhet i kroppen och i händerna och fötterna. Och nu på slutet fått hjärtklappning och kallsvettig på nätterna och väldigt dålig sexlust och almän sjukdomskänsla i kroppen. Men jag har givetvis gjort en ganska omfattande utredningen med många blodprover avföringsprov m och gastroskopi och koloskopi och röntgen av magen och ultraljud över buken och allt ser bara bra ut. Men när jag mådde mycket bättre för c:a 1år sedan så hade jag ganska lätt för att bli lös i magen av lite fet mat tex pizza eller lite fika med bullar men nu när jag mår sämre så är min avföring fast och ganska hård och det tycker jag verkligen konstigt. Men jag har ganska många lika symtom på problem med buksportkörteln eller levern och har fått några fett knölar på huvudet och det kliar väldigt mycket på kroppen och jag är givetvis rädd för att det håller på att växa någon form av tumör på levern eller buksportkörteln

M,V,H Christian

Svar

Hej!

Det är bra att du har sökt vård för dina symtom eftersom du inte mår bra.  Du har varit på många olika undersökningar och man har kunnat konstatera att allt ser bra ut. Det ska du kunna lita på.

Det är besvärande att inte må bra såklart. Hade du haft något avvikande på lever eller pankreas hade man sett det på ultraljudet. Du skriver att du är mycket orolig. Oro kan ge kroppsliga symtom. Att oroa sig för att man är allvarligt sjuk är påfrestande och det kan bli svårt att njuta av livet. Känner du igen dig i detta är det din oro du ska söka för. På de flesta vårdcentraler finns det samtalsterapeuter som man kan få god hjälp av.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen