Frågor

Muncancer

Hej,
Jag har varit hos tandhygienisten för att kolla en hudfärgad liten knöl i tandköttet. Hygienisten trodde på en slemsäck, hon kallad din en tandläkare som sade att det var en godartad cellansamling (”vårta”) som är vanligt. Den satt bara ”på ett udda ställe”. Eftersom jag blev väldigt orolig, tog de en bild och skickade en remiss till specialisttandläkaren. Han har tittat på bilden, och sagt till hygienisten att det inte ser konstigt ut. Så egentligen är det inget som nån av dem reagerar på. Men eftersom jag har problem med ångest, hjälper tyvärr inte det.
Min fråga hur vanligt det är med muncancer? Jag är en kvinna på 56 år. Jag röker inte, dricker måttligt/lite och har god munhygien. Jag har aldrig haft problem i munnen förut.

Svar

Hej!

Nej, det är inte vanligt.
Bra att du inte röker och att du dricker måttligt. Det är som vi alla vet bra för hälsan.
Såklart blir man lite omskakad av att hitta en liten knöl i munnen. Två tandläkare har bedömt knölen som ofarlig och det ska du kunna lita på. Om den växer eller ändrar sig på annat sätt ska du givetvis visa den för en tandläkare eller läkare igen.

Hoppas att detta svar hjälper dig. Du är alltid välkommen att höra av dig igen. Det går även bra att ringa 08-123 138 00.Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen