Frågor

Metastaser i skelettet

Jag fick till svar från en onkolog att det inte är någon idé att göra skelett röntgen eller skelttscintografi om man verkligen inte misstänker metastaser. Stämmer verkligen detta? Onkologen sa att det är ingen idé att leta metastaser utan att symptom finns då det ändå är kört (onkologens ord) om det finns metastaser i skelettet. Att det då inte går att bota.
Är det verkligen så att alla skelettmetastaser innebär palliativ vård och inte kurativ behandling?

Svar

Hej,

Skelettmetastaser kan förekomma vid många cancersjukdomar och kommer ofta sent  i sjukdomsförloppet. Hur prognosen ser ut är beroende på vilken primärtumör det är. Det är svårt att bota skelettmetastaser däremot är det vanligt att ge olika typer av behandlingar som kan förebygga att skelettet bryts ner. Tumörceller kan nämligen påskynda skelettnedbrytning.  Ibland opererar man. Strålbehandling används ofta som smärtlindring. För diagnos gör man sällan scintigrafi idag utan använder sig mer av magnet eller PET kamera istället. Blodprov där man mäter halten kalk kan ge vägledning vid misstanke om skelettmetastaser.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd.

Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar

Cancerrådgivningen