Frågor

Knuta armhåla

Hej!

Du ställde följande fråga hos Bröstcancerförbundet

Liten knuta långt upp i armhålan

Hittade för ca 1 månad sedan en liten knöl (lite mindre än en ärta) långt upp i armhålan (vecket) den är extremt flyttbar, oöm och känns slät. Fick tid på vårdcentralen, först kände en yngre läkare och efter lite tid kände han det jag menade. Han ville att en mer erfaren kollega skulle känna och hämtade honom. In kommer en otrevlig läkare som ifrågasatte mig i allt. Jag hade tidigare nämt att det känns som en lymfkörtel, men enligt honom går dom ej att känna. Han kände ett tag i armhålan och frågade hela tiden om han kände på rätt (svårt för mig att svara på då jag ej känner av den här körteln mer än när jag själv känner på den) han säger att det bara är en sena och att det är i bröstet man ska känna efter knutor, väldigt sällan det finns i armhålan? Jag frågade om en sena kan känna som en liten ärta men det svarade han inte på. Jag kommer fortsätta att hålla koll med två veckors intervall och ta hjälp av min man så att han med känner så den inte förändra sig.
Jag är 34 år, ganska smal med små bröst och ingen bröstcancer i släkten gjorde också mammografi och ultraljud för 1 1/2 år sedan som såg bra ut.

Svar

Hej!

En oöm, flyttbar och slät knuta i armhålan låter inte som cancer utan mer om en svullen lymfkörtel.
Du har ingen ökad risk på grund av ärftlighet.
Du gjorde mammografi och ultraljudför 1 och ½ år sedan.  Det är tre bra faktor som talar för att det inte är bröstcancer. Du kan hålla koll men kläm inte för mycket då området svullnar och det blir svårt för dig att veta vad som är vad. Det är bra att du har bestämt dig för att känna med två veckors intervall. En svullen lymfkörtel kan finnas där i flera månader.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen