Frågor

Knölar på halsen

Hej!

Är 17 år och för ett par år sedan märkte jag att jag hade en knöl på halsen, ungefär lika stor som en ärta och väldigt hård. Sedan dess har jag inte tänkt så mycket på det (och jag har inte haft andra symptom), men idag blev jag orolig av någon anledning och började söka upp massa med lymfom som gör mig extremt rädd.

Märkte alltså idag att jag har knölar och knutor på halsen och är livrädd. För något år sedan fick jag även knölar bakom båda bröstvårtorna som läkaren sa var gynekomasti och inget farligt.

Jag läser mycket att ifall knölen är hård, inte går att förflytta och inte försvinner inom ett par veckor så ska man lyfta ett varningens finger och vara beredd på cancer. Har ju inte varit sjuk på ett tag så undrar ifall det verkligen kan vara cancer? Hopkings eller vad det heter.

Så är denna ärtstora knölen, tillsammans med några andra få mindre på halsen farliga?

Misstänker att jag borde söka vård vilket jag förmodligen kanske gör men vad säger ni? Är det här farligt eller bara en typisk pubertets grej?

Tack på förhand!!

Svar

Hej!

Knölar på kroppen är vanligt. I de allra flesta fall är de ofarliga.  Men vi rekommenderar alltid att man tar knölar på allvar och ber att en läkare undersöker de. Du ska boka en tid på vårdcentralen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen