Frågor

Knöl revben

Hej.
Jag fick barn för 2 år sedan och ammade i ett år. Jag har alltid varit storbystad och haft en fyllig bröstkorg, så jag har aldrig haft ett dekolletage där man kunnat urskilja någon del av skelettet. Nu har jag dock gått ner en del i vikt (medveten ansträngning) efter barnafödande och även ”urholkats” kring dekolletage-området tack vare amningen – så att mina nyckelben nu är framträdande och man har börjat kunna urskilja lite revben. Jag både ser och känner en ganska stor svullnad i översta revbenet, det direkt under nyckelbenet på höger sida, som jag inte märkt innan viktnedgången. Det är nästan som att det revbenet skulle ligga en dryg centimeter längre ut från bröstbenet än det på vänster sida. Jag kan inte säga att jag tycker det är svullet åt något annat håll än utåt, om det känns begripligt.
Den är helt smärtfri, men jag har ibland en ”trötthetskänsla” i höger axel som strålar ner i överarmen. Den enda skada jag någonsin fått är en fallskada då jag tog emot mig med höger arm och efter det fick kopiöst ont i axeln i några veckor. Jag kunde inte röra armen rakt ut i sidled eller rakt uppåt, men alla andra rörelser gick bra. Jag sökte ingen vård då, eftersom smärtan bara uppstod vid vissa rörelser och stadigt förbättrades. Den här skadan skedde 2018, så om det är den som orsakat svullnaden eller missformningen borde det ju ha märkts innan, eller?

Tror ni jag bör oroa mig att det istället är något malignt? Var vänder jag mig i så fall för att börja en utredning?

Svar

Hej!

Det låter inte som något malignt. Det kan ju till och med vara så att du är född på det viset? Eftersom det inte går att säga så mycket mer utan en undersökning så kan du söka vård på din vårdcentral. Då kan en läkare undersöka dig och du kan få lite mer klarhet i vad som är vad. Så du slipper oroa dig.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen