Frågor

Jod vid hormonell bröstcancer

Hej!
Jag har drabbats av spridd bröstcancer till skelettet. För att hjälpa kroppen äter jag ett flertal kosttillskott i kombination med skolmedicinen Ibrance, Letrozol och Zometa.
Jag känner mig lite piggare av att ta Kelp alg som innehåller jod samt superfruit i form av nässelpulver mfl som är rika på antioxidanter.
Blir osäker på främst jod….
Är dessa tillskott ok vid spridd hormonell bröstcancer?!
Tack bästa ni!

Svar

Hej,

Det är förståeligt att du vill hjälpa kroppen på olika sätt. När det gäller kosttillskott så är det viktigt att se till innehållsdeklarationen då det är en fråga om dos av olika ämnen. Generellt kan sägas att de ämnen vi får i oss via mat är inte så höga doser medan det kan bli mycket höga koncentrationer i kosttillskott. Antioxidanter skyddar kroppens celler genom att hämma fria radikaler men samtidigt finns en risk att effekten av cancerbehandling försämras. Gå igenom preparaten med din läkare för bästa råd.

På Cancercentrums hemsida finns en ny broschyr, ”Om du funderar på komplementär och alternativ medicin, praktisk guide till personer med cancer”, med många bra och tillförlitliga länkar : https://www.cancercentrum.se/stockholm-gotland/om-oss/nyheter/2016/januari/ny-broschyr/

 

Hoppas det är svar på dina frågor. Har du fler funderingar kan du även ringa oss på 08-12313800

Med vänlig hälsning Cancerrådgivningen