Frågor

Funderingar kring Mammografi!

Hej!
Jag har varit på hela 5 st mammografier dom senaste 3 åren. Dom har hittat cystor vid ett par tillfällen annars inget konstigt.
Jag var på min senaste mammografi i slutet av november då jag hade en nytillkommen knöl på sidan mot ryggen i mitt vänstra bröst. Detta visade sig dock vara en ofarlig cysta.
Sedan mammografin har jag varit lite dålig på att känna igenom mina bröst. Dels blev jag så lättad efter undersökningen och sedan triggar det igång massa oro hos mig att känna efter konstigheter.

För en månad sedan kände jag en liten rund ”ärta” bredvid vårtgården på mitt vänstra bröst. Den sitter vid/precis ovanför vårtgården på
höger sida/ovansidan av bröstet…svårt att förklara.
Den känns rund och slät..lite ruckbar.

Jag har problem med oro, därför jag gjort en del mammografier. Men jag orkar inte ge efter för min oro hela tiden längre och vill egentligen inte söka för detta.

Jag vet att ni inte kan säga om detta är farligt eller inte. Och att man ska söka om man känner något nytillkommet.
Saken är ju den att jag inte vet om detta är nytillkommet då jag varit lite dålig på att undersöka brösten.

Jag är 42 år i augusti, har ingen cancer i släkten. Jag har hört att efter 40 år så kallas det för ”Cyståldern” därför det bildas mycket cystor.

Behöver egentligen bara råd då det tar emot så mycket att söka för detta. Jag skäms om jag ringer bröstmottagningen åter igen.
För mig känns detta bara som en liten cysta! Tänker att jag var på mammografi så nyss och att det inte kan vara något farligt…

Mvh Veronica

Svar

Hej Veronica

Det är fullt begripligt att du känner oro när du upptäcker en ny knöl i bröstet, speciellt då du haft flera cystor innan. Det är klart att du ska söka för detta.

Hoppas det är svar på din fråga. Du är välkommen att kontakta oss igen på tel 0812313800

Vänliga hälsningar

Cancerrådgivningen