Frågor

Enorm trötthet efter behandling /strålning av prostatacancer.

Hej, har genomgått strålning för prostatacancer som avslutades 17/7- 20. Har fått två sprutor under behandlingstiden med vad jag förstår hormonpreparat. Min dagliga medicin är en tablett bicalutamide oron 150 mg.
Jag mår efter detta mycket dåligt. En trötthet som är enorm. Hjälper inte med sömn. Sedan följer enorma vallning svettningar som gör att jag inte får någon sammanhängande sömn. Min medicin ska jag ta i 2 år. Förstår inte hur jag ska orka med detta. Det tär oxå på psyket att inte orka med någonting.
Finns det inget man kan göra åt detta.
Har fått min behandling på Kalmar sjukhus.
Är 73år gammal.
Tacksam för ett svar.
Mvh Denny Dowert

Svar

Hej!

Det du beskriver är mycket vanligt och normalt i din situation. Tröttheten efter strålbehandling kan sitta i väldigt länge. Oftast upp till ett år. Det är en trötthet som inte går att sova bort. Det bästa är att både vila och vara fysiskt aktiv. Att få till daglig motion i form av t ex promenader så man får upp pulsen. När det gäller dina biverkningar från tablettbehandlingen så brukar det bli bättre efter några månader. Inte för alla, den del män har mycket besvär. Om det inte blir bättre ska du ska ta upp det med din läkare. Det kan finnas andra alternativ. Att kunna sova är ju väldigt viktigt för att du ska kunna återhämta dig.

Hoppas att detta svar ska komma till din hjälp. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa 08-123 138 00, ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen