Frågor

Cancer utan avvikande prover?

Hej, jag är kvinna, 40 år. Jag har sedan en längre tid tillbaka besvärats av smärtor i magen (mitt emellan revbenen), aptitlöshet, illamående, återkommande infektionen, feber och viktnedgång. Fick först lämna prover. Mina blodvärden hade sjunkit kraftigt och jag hade ett högt PTH värde. Då vi har mycket cancer i släkten så skickades jag på gastroskopi. Där hittade man ”bara” inflammation i matstrupen och ett litet hiatusbråck. Skickades sen på DT thorax och buk. Där såg man ett 21 mm lågattenuerande område på levern samt stenar i gallblåsan samt en väggförtjockning på 7 mm. Man rekommenderade ultraljud av gallblåsan. Efter ultraljud konstaterades massa grus och sten i gallblåsan samt en polyp? Nämnde dock inget om levern? Nu rekommenderar man iallafall ultraljud med kontrast över hela buken? Varför hela buken denna gång? Fått lämna prover igen. Blodvärdena fortsätter att sjunka, PTH fortfarande högt, man tog också ett LD prov som visade 2,9 (alltså inom referensvärde 1,8-3,4) men jag har tidigare tagit ett LD prov som då låg på 2,2. Så det har skett en liten höjning men inom referensvärde. Kan man utesluta cancer då? Hur viktigt är det provet för utredningen?
Ska på ultraljud med kontrast om en månad, men väntan dit känns som en evighet!

Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Just nu är det varken något som pekar på cancer eller inte. Du är mitt upp i en utredning och svaren på alla undersökningar behöver ställas samman av din läkare.
Att ställa en cancerdiagnos krävs oftast många olika undersökningar och prover. En del prover kan vara normala medans andra talar för något malignt. Till sist är det ett prov från misstänkta celler som kan utesluta eller bekräfta cancer.
Det är bra att man utreder dig ordentligt och gör ultraljud över buken.
LD är ett ospecifikt prov som kan vara förhöjt vid t ex vävnadsskada. Inget specifikt cancervärde.

Hoppas att detta är svar din fråga. Välkommen åter!

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen