Frågor

Cancer?

Hej! I juni gjorde jag en dt röntgen med kontrast. Man såg en väggförtjockning på gallblåsan som då mätte 7 mm samt ett lågattenuerande område på levern. Uppföljning med ultraljud visade en 5-6 mm polyp nära väggförtjockningen. Följdes upp med nytt ultraljud i september med kontrastmedel. Där såg man att väggförtjockningen nu mätte 1,77 cm samt att polypen vuxit och kallas nu för tumör. Området på levern är högekogent. Området i gallblåsan är kontrastladdande och tumör samt väggförtjockning är vaskulariserad. Kirurgen på övre buk på KS ville följa upp med DT i fyrfas. Efter den röntgen kom utlåtandet från rsfiologen att det ser ut som steatos levern och inte något malignt. Övre buk vill nu göra en röntgen på bukradiologi KS. Då väggförtjockning vuxit samt tumören och det finns kontrastladdande område I gallblåsan samt att tumör är vaskulariserad är det väl bättre att operera istället? För visst talar det för att det kan vara malignt? Jag är rädd för att det sprider sig, om det nu är cancer. Med tanke på att väggförtjockning redan vuxit från 0,7 cm till 1,77 cm på tre månader. Och om det nu inte skulle vara malignt, kan benigna tumörer växa så snabbt och vara vaskulerad?

Tacksam för svar.

Svar

Hej!

Vi kan inte avgöra om det talar för att det är malignt. Du är mitt uppe i en utredning och läkarna behöver mer information. Det är ibland riktigt svårt att ställa diagnos.  Det är viktigt att man kartlägger och tar reda på så mycket som möjligt innan man beslutar sig för hur man ska behandla. Så att man får rätt diagnos och rätt behandling.
När det gäller cancer så tar det i allmänhet månader och ibland år för att en sjukdom ska sprida sig. Men det är såklart oroade att behöva vänta på svar.

Hoppas att detta svar kommer till din hjälp.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen