Frågor

Bröstcancer med utbredd skelettmetastasering

Hej!
Jag har bröstcancer med skelettmetastaser. Massiv invasion. Jag är inte opererad eller cytostatikabehandlad utan tar en antihormontablett varje dag. Fick diagnosen för 1,5 år sedan. Första symtom smärta i ryggen. Enligt MR o DT är det ingen säkerställd progress av metastaserna.
Problemet är i första hand smärtan. Jag får även Zeldronsyra var 4:e vecka.Hur kan smärtorna öka trots att metastaserna verkar vara under kontroll?? Jag får inga svar på den frågan av min doktor. Jag har prövat alla sorters smärttabletter o tar nu 800 mg gabapentin + 2 T Celebra/dag dessutom T Para flex T Alvedon T Papaverin T Oxascan sammanlagt 15-17 tabletter varje dag. ( Gabapentin o Celebra inräknat)
Nu har mitt Hb sjunkit till 105/g och smärtorna exkalerat. Har fått T prednisolon 20 mg sen 1 v och har ringa effekt av det. Trots detta säger doktorn att jag ska fortsätta med den behandlingen. Jag får inga svar på frågan varför jag får kortison.
Vad tror ni ?? Jag är så orolig att jag nu befinner mig på ett sluttande plan. Jag är 75 år o rör mig mycket. Trots smärtan promenerar jag 7 km dagligen.
Tacksam för svar.

Svar

Hej!

Smärta som är orsakad av skelettmetastaser brukar man behöva behandla med olika läkemedel precis som du beskriver. De läkemedel som du har Zoledronsyra, Gabapentin, kortison, Paraflex och Papaverin ska hjälpa mot smärta. Kortison gör att den svullnad som finns kring metastaserna minskar och därmed minskar smärtan. Men du skriver att du inte är smärtfri. Du ska givetvis ta upp det med din läkare. Det är vanligt att man får testa sig fram vad som bäst fungerar för en enskild person. Du har inget morfinpreparat? Kanske kan du prova det? Fråga din läkare.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen