Frågor

Behandling av ändtarmscancer

Hej

Jag har genomgått MR, CE och koloskopi för att få svar på om den platta och breda polyp som sitter ca 10 cm upp i ändtarmen är utvecklad cancer eller bara ett förstadie. Min läkare ringde igår. Han kunde inte utlösa av röntgen och prover vad det rörde sig om eller om spridning fanns, men gav mig två alternativ för operation. Antingen plocka bort hela ändtarmen för säkerhets skull eller ta bort polypen och skicka på analys. Om analysen visade något allvarligt skulle ändtarmen plockas bort.

Jag är 40 år och vill så långt det är möjligt slippa konsekvensen av att bli av med ändtarmen. Borde inte strålning kunna vara ett alternativ? Kan man inte ta bort en del och koppla ihop med tjocktarm?

Vilka krav och frågor bör jag ställa till min läkare när jag träffar honom på måndag?

Svar

Hej!

Det låter som att du behöver få mer information om vad de olika alternativen innebär för dig. Vi kan inte svara mer än mycket generellt på din fråga.Val av behandling är  beroende av om det är en cancer eller inte. Om man har en cancer i ändtarmen är det brukligt att man får strålbehandling och därefter opereras.

Om du känner dig otrygg med den behandling du är erbjuden kan du alltid begära en second opinion. https://www.1177.se/Blekinge/sa-fungerar-varden/om-du-inte-ar-nojd/ny-medicinsk-bedomning/ följ länken för att se hur du går tillväga.

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.

Cancerrådgivningen