Frågor

Adenocancer in Situ

Jag var och tog ett cellprov för 1 månad sedan.
Jag har gjort en konisiering för 3 veckor sedan, där hittade man sparsamt med cancer celler i cervix, Adenocancer in Situ.
Detta är radikalt borttaget , ingen spridning och jag är frisk nu.
Frågan är om jag ska operera bort livmodern och äggstockarna eller vänta med operationen i 6 månader och sedan ta både HPV test och Cellprov.
Jag har HPV 16.
Min läkare som gjorde konisieringen rekommenderade att ta bort livmodern med tanke på att jag är 50 år , har fått mina barn och är inne i klimakteriet med nattliga svettningar och flush på dagarna, nu har hon ändrat sig och säger att jag kan vänta i 6 månader och då ta hpv test och Cellprov.
iom att jag är osäker på hur jag vill göra?
Men är det fara för mitt liv så tar jag bort livmodern på en gång utan att fundera, vad tror du/ni kring detta , vad har ni för synpunkter på detta?
Jag är orolig på varför hon har ändrat sig ?

När man har gjort en konisiering , läker HPV ut då och om Cellförändringen kommer tillbaks igen , blir det då Livmoderhalscancer på en gång eller börjar det som en cellförändring igen som kan ta flera år innan det blir Cancer?

Jag är Tacksam för svar och Tack för att ni finns för oss oroliga själar.

Svar

Hej.

Det är precis så som du själv skriver, att när ett adenocarcinom insitu är radikalt borttaget så är du frisk. Det är alltså inte någon fara för ditt liv vad gäller detta. Vi kan förstås inte svara på varför läkaren har ändrat sig, men du skriver att du själv har varit osäker på om du vill opereras eller inte vilket kanske kan ha påverkat detta. Om cellförändringar kommer tillbaka så tar det lång tid för dem att utvecklas till cancer, flera år, det blir alltså inte cancer på en gång. Om HPV läker ut eller inte kan man inte säkert veta, det som är viktigt är att du fortsätter att gå på dina cellprovskontroller.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen