Tjock- och ändtarmscancer

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste tumörsjukdomen i Sverige.

Varje år insjuknar drygt 6 000 personer. Ungefär hälften av alla som får tarmcancer är äldre än 75 år. Den allra viktigaste åtgärden för att minska dödligheten är att upptäcka cancersjukdomen i tidigt skede.

Det finns flera olika typer av tumörer som man kan få i tunntarmen men två sorter är vanligast. Den ena kallas carcinoider och den andra adenocarcinom. Möjligheten att bli frisk är oftast god, men även om man inte kan bli helt återställd så kan många leva länge och med bra livskvalitet, trots sjukdomen.

Forskning vi stödjer

Ny resurs för forskning

Trots förbättrade behandlingsmetoder är kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer) en av de vanligaste orsakerna till cancerrelaterade dödsfall. Anna Martling, överläkare och professor vid Karolinska Institutet, har nu med sin forskargrupp skapat en unik forskningsplattform med nationell täckning.

Läs om plattformen

Värktablett som potentiell behandling

– Att göra genetiska analyser är kostsamt. Men om behandlingen visar sig fungera har du det billigaste läkemedel du kan tänka dig för att rädda liv. Det säger Anna Martling, forskningsledare för en studie som undersöker om acetylsalicylsyra kan bota cancer.

Till artikel: Värktablett som kan rädda liv

Mer om tarmcancer

1177.se Vårdguiden – Tjocktarmscancer
1177.se Vårdguiden – Tunntarmscancer
1177.se Vårdguiden – Ändtarmscancer
Cancerrådgivningen – Frågor och svar