Hudcancer

Solens ultravioletta strålar kan skada hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat. Då har man fått hudcancer.

Hudcancerformen malignt melanom uppkommer i hudens pigmentceller. Man får ibland sjukdomen i vanliga leverfläckar eller födelsemärken, men den kan också börja direkt i huden. Cancercellerna kan växa in i lymfkärl eller blodkärl och sprida sig till närliggande lymfkörtlar eller andra ställen i kroppen. Malignt melanom sitter ofta på benen hos kvinnor och på bröstet eller ryggen hos män.

Varje år drabbas drygt 3 500 personer av malignt melanom. Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. De flesta som får malignt melanom blir friska.

Nya markörer ska hjälpa fler med spridd sjukdom
Siktet är inställt på att kunna ge mer effektiv behandling till patienter med spridd sjukdom.

Vi vill hitta nya prediktiva metoder
För att kunna ge rätt behandling till rätt patient behövs nya metoder som förutsäger terapisvar, säger Göran Jönsson, forskare vid Lunds universitet, som med hjälp av molekylärbiologiska tekniker försöker hitta de patienter som svarar på de nya immunterapierna mot malignt melanom.

Nya rön banar väg för mer riktad behandling
Merkelscellskarcinom, en särskilt aggressiv form av hudcancer, är kanske inte en, utan två olika sjukdomar. Den slår olika hårt beroende på om den som drabbas är kvinna eller man. Det visar en preliminär studie som letts av Giuseppe Masucci, överläkare och docent vid karolinska Institutet.

Nya upptäckter skapar framtidstro
En upptäckt från 2002 ledde endast 10 år senare fram till godkända läkemedel som förlänger liv och har kraftiga effekter på allvarliga former av hudcancer. Det är mycket uppmuntrande och en stark drivkraft i min forskning, säger Johan Hansson, överläkare och professor vid Karolinska Institutet.

Läs mer:
1177.se Vårdguiden – Malignt melanom
Cancerrådgivningen – Frågor och svar