Frågor

Viktnedgång

Hej,
Under våren haft svårt att hålla vikten samt haft lite ont i magen. Via min sjukförsäkring har man utfört både gastro- och koloskopi utan några fynd. Man har även tagit ett stort batteri med blodprover inkl sköldkörtel och olika organ som alla visa bra värden. Jag har lyckats beta mig upp från 57 kg till 59,5 kg från 1 maj genom att äta väldigt onyttigt (fika, feta såser, glas och godis) men känner att vikten börjar falla så fort jag äter normalt igen. Magen har blivit bättre utan konstanta smärtor men jag få lite ”hugg” ibland på olika ställen i magen (höger eller vänster sida kring revbenen). En dag blev jag illamående efter en fet hamburgertallrik och kräktes och ett dygn senare kom det ut massa dallrigt slem bakvägen och jag har under 5-6 par nätter under sommaren svettats mycket så att lakanen blivit blöta. Annars inga konstanta och ihållande symtom förutom svårigheten att hålla vikten.

Blir orolig att viktnedgången ska vara cancer. Låter det som det? Eller går man vid cancer ned i vikt oavsett vad man stoppar i sig? Borde en cancer som ger viktnedgång ha visat sig i mina blodvärden? Skulle ni ha rekommenderat ytterligare utredning än blodprov, gastro- och koloskopi med den information jag precis uppgett?

Stort tack för hjälpen!

Svar

Hej,
Viktnedgång kan vara ett symtom på cancer men behöver givetvis inte vara det. Det är ofta ett sent symtom då man redan vet att man är sjuk och kanske får behandling som påverkar aptiten.
Man verkar ha tagit dina symtom på allvar, du har genomgått flera undersökningar och tagit blodprover  utan att något avvikande har hittats vilket du skall kunna lita på. Fortsätter du att gå ned i vikt eller får andra symtom skall du förstås söka vård igen. Det är alltid extra svårt att ha symtom utan att få ett svar på varför. När man gör en gastro – eller en koloskopi ser man om det finns tumör. Blodprover däremot avslöjar inte alltid en cancer.
Vi kan tyvärr inte svara på om du behöver utredas vidare och i så fall vilka undersökningar som bör göras. Det måste din läkare göra som känner till hela din situation.