Frågor

Vattniga flytningar

Min mamma är opererad för livmodercancer Figo1 o det har gått tre år nu.
Jag vill min mamma skall få leva hon är ju bara 65 år.
Hon går på kontroller enl schema o har även fått göra en CT med kontrast för ca ett halvår sedan pga menssmärtor. Det fanns inga förstorade lymfkörtlar ingen vätska i buken o inga metastaser.
Drygt ett år efter operationen fick mamma upprepade urinvägsinfektioner med blod o fick göra cystoskopi. Läkaren hittade inget o det var östrogenbrist. Mammas tumör var östrogenbetingad o hon skulle aldrig ta östrogen enl.gynekologen.
Nu fick mamma börja med Overstein lokalt i slidan o inf. försvann. Det har hon nu gjort i två år. Nu har mamma ibland vattniga flytningar i byxorna, har påtalat det för sin gynekolog, men han tror att slidan släpper lite vätska ibland. Hon har nu sökt två gynekologer o de säger det ser bra ut. Är vattniga flytningar ett tecken på att cancern har kommit tillbaka. Kan hon försätta med Oversterinsalva 2ggr/vecka. Vad skall hon göra? Livet är så kort!

Svar

Hej.

Vattniga flytningar är inte ett tecken på att cancern har kommit tillbaka. Din mamma kan absolut fortsätta med Ovesterinbehandling med salva. Din mamma verkar vara väl undersökt och ni ska kunna lita på att alla undersökningar har varit bra. De symtom din mamma har är inte farliga men kan förstås vara besvärliga och då är behandlingen med lokalt östrogen en god hjälp. Du ska inte behöva vara rädd att mista din mamma på grund av det här. Vid livmodercancer med Figostadie 1 är prognosen mycket god, de allra flesta blir helt friska och risken att det skulle komma tillbaka efter tre år är extremt liten.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen