Frågor

Värk/besvär efter lyckad lymfombehandling

Har efter lymfombehandling en värk generellt i kroppen som tycks bli värre vid kyla och är värst på morgnar. Mår bäst när jag tränar på ngt sätt. Dock har en ledvärk från hö armbåge förstört en del. Behandlad av ortoped men ingen förklaring till värk och ingen effekt av terapi. Ett knä som är op för ca 15 år sedan har också reagerat och behandlats av ortoped som förklarar att de icke så farliga MRT-fynd som finns vanligtvis inte ger så mkt värk o besvär men efter cytostatikaterapi så förstärks detta rejält i vissa fall. Knä har dock svarat på cortisoninjektion. Har även haft 4 partiella muskelbristningar som ortopeden även i dessa fall tyder till effekter av cytostatika. Har även en viss trötthet samt kognitiv nedsatthet som kvarstår. Har försökt hitta fakta om detta men kammat noll. Har hört om andra som efter liknande terapi känner liknande problematik. Är det ngt som är känt men inte vetenskapligt verifierat? Är det övergående? mvh drabbad sjukgymnast/Hanspeter

Svar

Efter avslutade cytostatika behandling är det vanligt att känna av både muskel trötthet och kognitiv trötthet. Dels har det varit en tuff period du gått igenom både fysiskt och psykiskt men också hjärnan och ledvätskan har blivit påverkade av behandlingen. Man kan känna sig stel och trött i muskulaturen och få mer smärta som ortopeden sa. Det är en omställning för din kropp och hjärna att återhämta sig men för de allra flesta går det över med tiden, för en del är det frågan om år.
Du tränar redan och mår bra av det men kanske ska även du be din läkare om en remiss till en sjukgymnast och kanske en kurator för att hitta nya infallsvinklar på din rehabilitering.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.