Frågor

Värk

Hur känns det när livmodercancer kommer tillbaka i magen där livmodern suttit.
Är det värk, har fått ont i höger sida som i tjocktarmen som värk o sveda. Min husläkare har satt in Losec o jag blir inte bättre. Hon tror inte det kommer från ett återfall av cancer. Är det vara röntgen som kan visa detta. Orolig o ledsen!

Svar

Ett återfall kan ge symtom som smärta och obehag från magen. Samtidigt är det vanligt att dessa symtom kommer efter en operation och strålbehandling. Det kan vara så att man känner smärta obehag från tarmar i flera år efter att man har fått sin behandling. Strålbehandling gör tarmen känslig och kan innebära en känslighet för vissa födoämnen t ex laktos, råa grönsaker, lök. Beror besvären på en känslig tarm kan  en dietist vara till stor hjälp. För att upptäcka ett återfall behöver man oftast göra flera undersökningar. Gynekologiskundersökning och röntgen.

Det tar tid att våga lita på att man är frisk. Det tar tid att lära känna sin kropp igen och hur den fungerar efter sjukdomen. Många har god hjälp av att gå i samtal.  Samtalsstöd kan man få via sin mottagning eller via vårdcentralen. Det är bra att du varit hos läkare som undersökt dig. Hon trodde inte att dina besvär beror på ett återfall. Det ska du kunna lita på.

Självklart ska du höra av dig till din doktor om dina besvär förvärras.