Frågor

Väntetid för provsvar -Vad kan vi göra?

Hej,

Min fru har nyligen tagit bort ett förändrat födelsemärke där läkaren trodde att det var Malignt Melanom och att han förmodligen behövde göra ytterligare ett kirugiskt ingrepp då den troligt vis var djupare.

Men innan han kunde göra det så är vi tvungen att vänta på provsvaret 6-8 Veckor för att som läkaren sa, den behöver odlas.

Min fråga är då, om man troligtvis vet att den spridit sig djupare,
1. Varför kan man inte utföra det ingreppet innan provsvaret kommer?
2. Kan man inte i väntan på provsvaret får göra en skiktröntgen för att se om den spridit sig ännu mer? Eftersom vad jag för står så är all tid dyrbar

Mvh
Lars

Svar

  1. Läkaren har bedömt det som troligt att det är ett malignt melanom. Säkert kan man inte veta förrän PAD svaret kommer. Det vill säga när patologen har undersökt cellerna i ett mikroskop. I samband med det bedömer man även antal mm frisk vävnad runt om förändringen. Det är viktigt att man opererar med marginal när det är ett malignt melanom. Det verkar som din frus läkare har velat förbereda er på att det kanske är ett malignt melanom och om det är det så, kommer man troligtvis att behöva göra en operation till. Det är vanligt att man gör det i två steg. Detta för att inte i onödan ta för mycket första gången, om det visar sig inte vara ett melanom.
  2. Tiden är dyrbar men det handlar ändå om månader och ibland år för att en sjukdom ska utveckla sig och spridas. Om man har ett melanom som är tjockare än ca 1mm så kommer man att komplettera med en undersökning som heter Sentinel-node. Det gör man för att  undersöka närliggande lymfomkörtlar och eventuell spridning. (Har man ett tunnare melanom så bedöms risken för spridning som mycket låg). Skikt röntgen för att upptäcka spridning görs alltså inte.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa 08-123 138 00. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen