Frågor

Utredning med koloskopi

Hej,
Pga blödningar till och från när jag har bajsat så har jag gjort två koloskopier med ett års mellanrum, senast i oktober 2017.
Ingen visade någon förändring eller någon polyp.
Blödde senast för ca 2 mån sen men kom blod idag igen.
Läste artikel där man har sett att koloskopi ej är tillförlitlig vad gäller att utesluta cancer.
Vid undersökningar så har läkaren ej sett hemoröjd eller sprickor. 2016 såg man en rest av hemoröjd på koloskopin.
Kan det trots allt vara en cancer som ej upptäckts vid koloskopierna som medför blödningar?
Om man har analcancer – hade läkare sett det vid undersökning eller vid koloskopi?
Ser man all typ av tarmcancer vid koloskopi?

Har op livmoderhalscancer för 7 år sedan + pappa op tjocktarmscancer 2015 – därav oron.

Tack på förhand!

Svar

Koloskopi är en mycket tillförlitlig undersökning förutsatt att den är gjord på ett korrekt sätt. Framförallt är det viktigt att tarmen är ordenligt rengjord så att endoskopisten kan se ordenligt hur det ser ut inne i tarmen. Vid Koloskopi undersöks tjocktarmen och ändtarmen. Även förändringar så som vid analcancer hade gått att upptäcka då de även inspekterar ändtarmsöppningen i samband med undersökningen. Du skriver att du också är behandlad för en livmoderhalscancer, om du vid din behandling av den fick strålbehandling, så kan din tarm ha fått en viss del bestrålning, vilket kan orsaka biverkningar i form av blödningar eftersom tarmslemhinnan då kan påverkas och bli mer skör än normalt. Det är verkligen förståeligt att du kan känna oro med tanke på att din pappa har haft sjukdomen.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen