Frågor

Undersökning frågeställning Myelom?

Hej
Jag har fått ett svar från en röntgenundersökning MR på mitt bäcken, där svaret varit ”I os ilium intill vänster SI-led cm stor benmärgsförändring, typ obetydligt hemangiom”.

Har under längre tid 3 år känt mig kraftlös och har smärtor i benen eller benmärgen som ökar vid rörelse, får värk efter att ha gått en längre tid och vid träning och har problem med myrkrypningar i benmärgen, jag får också återkommande inflammationer i slemsäckar och leder vid lätt rörelse och belastning. Jag har sedan 2013 gått ner kraftigt i vikt och känt illamående och aptitlöshet senaste tiden. Det är svårt att härleda vad som är vad eftersom jag hela tiden har en bred symptombild.

De senaste 8 veckorna jag haft problem med mage (misstänkt bråck) där jag har haft ont åt höger höft, värk i bäcken, ljumske och blygdben. Men inga prover visar något. Min immunförsvar reagerar för mycket och för lite vid sjukdom och mat. Jag får blåmärken som kommer och går utan orsak. Min husläkare börjar tröttna på mig och tror att jag bara söker nya sjukdomar, vilket inte är sant. Jag har stor vetenskaplig kunskap om kroppen och dess biokemi och kan inte längre sköta mig bättre när det gäller naturlig mat, kost och hälsa, vilket skapar en frustration. Mår bra psykiskt förutom stressen över kroppen jag känner, där jag blir allt svagare fysiskt, stressen påverkar självklart att jag mår sämre, men är inte grundorsaken.

Min husläkare visar stolt fram svar på prover som inte visar något. Jag vågar knappt ta upp min undran om frågetecken kring Myelom. Men eftersom ingen läkare är intresserad av gå vidare och lite djupare varför jag inte mår bra fysiskt så måste jag själv agera läkare och detektiv.
Min fråga är nu: Kan svaret på MR när benmärgsförändringen tyda i riktning mot myelom i ett tidigt stadie. Behöver ett svar från er innan jag vågar gå vidare med funderingen. Och om hon inte tycker att jag ska undersöka det vidare, hur gör jag då – egenremiss – var?
Med vänliga hälsningar S.B.

Svar

Nej svaret tyder inte på något tidigt stadie av myelom. En infiltration av myelom i benmärgen ser man på MR . Den förändring du har är ett hemangiom, det är ett kärlnystan som är helt ofarligt.
Att du har mått dåligt under så lång tid och man inte har hittat något fokus för detta talar vanligtvis emot en cancerdiagnos. Försök att lita till din läkares bedömning vad gäller den fortsatta utredningen.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.