Frågor

Undersökning av skelettmetastaser

Hej

Jag fick bröstcancer när jag var 33 år, her2-positiv och hormonkänslig. Har behandlats med operation, cellgifter, strålning, herceptin, zoladex och tamoxifen. Jag är inne på mitt 4:e år med tamoxifen.
De senaste 6-8 månaderna har jag börjat få mer och mer ont i ena höften. Det spelar ingen roll vad jag gör, det gör ont både i vila och vid aktivitet. Ibland är smärtan huggande, annars är det en mer molande värk.
Personligen tänker jag att det troligtvis är artros eller metastas, men egentligen vet jag ju inte.
Igår var jag på återbesök hos min onkolog och berättade då om min höft. Han skrev då remiss för slätröntgen. Men jag undrar, ser man verkligen allt på slätröntgen? Finns det risk att man missar metastaser på slätröntgen? Hade det inte varit bättre med skiktröntgen? Finns det någon fördel med slätröntgen i detta fall?
Hälsningar Caroline

Svar

Hej Caroline,

Slätröntgen har ett mycket begränsat värde för att upptäcka metastaser. Ja, det finns risk att metastaser inte upptäcks med vanlig röntgen. Artros ser man lättare men vid tveksamhet så behöver du ändå göra annan röntgenundersökning. Röntgenmetoden som rekommenderas i första hand för att upptäcka metastaser är magnetröntgen , MR. Sedan Datortomografi. I dag finns även Pet CT som är en känslig metod för att upptäcka metastaser.

Ta frågan till din läkare för ett förtydligande, så att du får rätt typ av undersökning.

Hoppas det var svar på dina frågor. Du är välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar. Det går även bra att ringa oss 08-12313800.

Vänliga hälsningar, Cancerrådgivningen