Frågor

Ultraljud, läkarundersökning och ev biopsi i stället för mammografi?

Jag har för ett par veckor sedan upptäckt en knöl i ena bröstet, storlek ungefär som en mindre vindruva i övre yttre delen halvvägs upp mot armhålan. Är 50 år och ej fött barn. Har ej hormonbehandling. Menstruerar men något oregelbundet senaste året så är troligen i förklimakteriet. Ej bröstcancer i familjen såvitt jag vet men både mor och syster har tidigare tagit bort någon form av benign knöl i sina bröst. Lever idag hälsosamt, mycket kostmedveten, röker ej (men har gjort periodvis fram till för ca 10 år sedan), ej överviktig, rör på mig måttligt (går mycket men har inte tränat på gym på flera år). Mina riskfaktorer är att jag jobbar för mycket och har haft mycket stress i mitt liv, både privat och yrkesmässigt, och har sovit alldeles för lite.

Har tidigare tagit mammografi när jag blivit kallad, men har nu bestämt mig för att inte utsätta min kropp för mer strålning. Senaste mammografi var 18 månader sedan och jag har fått en ny kallelse nu som sammanföll med upptäckten av knölen.
Jag vill ta ultraljud, undersökning av läkare och vid behov finnålsbiopsi för att typbestämma vad jag har. Det verkar vara olika i olika landsting vad som gäller, är det så?. Har man inte rätt att avstå mammografi och få ultraljud, läkarundersökning och vid behov biopsi om man önskar det, eller kan de verkligen kräva att man först genomgår mammografi? Kan vården vägra och hänvisa till att ”det är så det går till” om man väljer att avstå. Man kan ha olika åsikter och jag behöver inte någon övertalning av mammografins förträfflighet, utan svar på vilka möjligheter och rättigheter man har som alternativ till att inte göra något alls.
Tack på förhand. / L

Svar

Alternativ till mammografi kan vara ultraljud eller magnetröntgen. Ingen kan tvinga dig att genomgå undersökningar som du inte vill vara med om. Om du upptäckt en knöl i bröstet så ska du boka tid för undersökning. Vi föreslår att du talar med den läkare du träffar om ditt önskemål så att ni kan hitta undersökningar som du känner dig trygg med.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.