Frågor

Trippelnegativ cancer

Hej
Jag har en fråga kring trippelnegativ cancer. Min syster är tyvärr drabbad av denna aggressiva tumörsjukdom och har även fått metastaser i mjukdelen vid nyckelbenet. En ny operation har genomförts och hon får nu återigen cellgifter i Linköping. Vi läser mycket om trippelnegativ cancer på nätet och även om ny forskning och studier som görs med nya behandlings metoder kring denna tumörsjukdom, bland annat studier i Lund och Göteborg. Bland annat
att vissa kvinnor med trippelnegativ bröstcancer har goda förutsättningar
att svara bra på en ny typ av immunologisk behandling, så kallade PD1-hämmare. Samt har jag läst om att småmolekyler ger hopp för svårbehandlad bröstcancer Oblique Therapeutics har genererat positiva resultat i studier av den aggressiva cancerformen avancerad trippelnegativ bröstcancer med hjälp av en ny typ av småmolekyler som attackerar cancern på två olika fronter. Vet ni något om det här? Om hon skulle vilja delta i en studie utanför Östergötland, hur går vi tillväga då? Tänker att hennes läkare i Linköping endast erbjuder att delta i studier om det passar in på hennes profil i Östergötland. Vi läser även om C vitaminer injektioner som sägs ha bra effekt mot hennes typ av cancer. Hur ser det ut med det i landet? Vitaminer av olika slag rekommenderas ofta på nätet såsom stora doser av D-vitamin, C-vitamin, magnesium, selen och omega 3 och 6. Går det bra att ta dessa i samband med cellgiftsbehandling?

Tacksam för svar

Med vänlig hälsning Marita

Svar

Om din syster vill delta i en studie utanför Östergötland går det bra. Det är hennes behandlande läkare som vet vilka studier som kan vara aktuella. Många studier går på flera universitetssjukhus. Det pågår flera studier med PD1-hämmare och trippelnegativ bröstcancer i världen men tyvärr ingen i Sverige.
Hon ska inte ta vitaminer eller andra antioxidanter under pågående cytostatikabehandling då de kan interagera med varandra.

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa eller chatta med oss.
08-123 138 00, 1177.se/cancerradgivningen.se

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen