Frågor

Trippel negativ bröstcancer

Min dotter 43 år gammal har fått trippel negativ bröstcancer och börjat cytostatika behandling. Hon fick intravenöst och tabletter att ta varje dag i 3 veckor. Hon blev väldigt dålig redan första veckan och fick sluta ta tabletter för att blodvärdet rasade o vita blodkroppar blev väldigt få. Min fråga är varför det inte rekommenderas att ta kosttillskott för att höja blodvärdena utan tvärtom att inte ta kosttillskott? Är detta en generell rekommendation? Isåfall varför?

Svar

Hej

Att blodvärdena sjunker av cytostatikabehandlingen är en helt normal och förväntad effekt, värdena skall helt enkelt sjunka mellan behandlingarna. Man kontrollerar därför detta noga och behandlingen individualiseras efter hur mycket värdena sjunker. Om man har svårt att hålla sina blodvärden så att det påverkar behandlingen negativt så finns det mycket effektiva läkemedel för detta. Kosttillskott är inte effektivt för denna biverkan.

Kosttillskott skall man generellt undvika om man har en cancersjukdom, det beror på att man i studier har sett att antioxidanter som finns i de flesta tillskott kan skydda cancercellerna och bidra till ökad tumörväxt.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.
Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen

xt.