Frågor

Tjocktarmscancer

Min mor har fått diagnosen tjocktarmscancer. En tumör sitter på colon transversum och en sitter på sigmoideum. Båda är elakartade och har vuxit ganska fort. Hon fyller 98 år i december i år. Går ej att operera enligt läkare. För övrigt är hon helt frisk och äter inga mediciner, har aldrig gjort.
Hon är nu rädd för att få tarmvred, som läkarna sagt kan uppstå. Hon tar pulver Omnilax i vatten varje dag och 1 tablett Senokot-S då och då, samt torkade fikon och lite olivolja varje dag. Allt för att det inte ska bli stopp i tarmen. När hon tagit tabletten tre kvällar i rad, får hon morgonen därpå gå på toaletten flera gånger, och det kommer slem och klumpar. Det hela upplever hon som väldigt tröttsamt och resten av dagen får hon vila i en stol.
Hon äter mycket lite fast föda och har näringsdryck, som hon tar varje dag. Hon mår idag ganska bra. Hon undrar om det skulle vara klokt att göra en stomioperation ganska snart medans hon har lite krafter kvar och för att förebygga ev. tarmvred. Hon är så rädd för att det ska bli totalstopp.
Hon tror också att om hon inte tar Senokot-S, blir det förstoppning och om hon tar 1 varje kväll, blir det en så kraftig reaktion morgonen därpå, så hon blir helt slut. Kan denna tablett verkligen vara så kraftfull, är det klokt av henne att ta den och i så fall hur ofta? Vad säger ni undrar dotter, som har sin mor boende i sitt hem och har total uppsikt. Vi bor strax utanför Stockholm och tillhör Stockholms läns landsting. Tacksam för svar.

Svar

Det är bra att hon håller tarmen igång. Det kan vara svårt att hitta rätt dos. Det låter som om hon behöver lite hjälp och stöd i att hitta rätt dosering. Ni kan säkert ringa och prata med en sjuksköterska på den mottagning hon tillhör. Kanske ska hon ta Omnilax varannan dag? Eftersom det är individuellt och behöver utvärderas så är det svårt för oss att ge någon rekommendation. Man brukar göra så att man provar en vecka med en ordination för att se om det fungerar. Om inte, så ändrar man igen och provar ytterligare en vecka osv.

När det gäller en eventuell stomioperation är det ett läkarbeslut. Ni kan ta kontakt med hennes läkare och ställa frågan alternativt söka en second opinion.

Hoppas att detta svar kan vara till någon hjälp. Ni är alltid välkomna att höra av er igen. Det går även bra att ringa till oss. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

08-123 138 00