Frågor

Tjocktarmscancer

Hej
Jag är 35 år gammal och blev akut sjuk under en axeloperation. Det visade sig att min lever inte mår bra och jag blev läkemedelsförgiftad.
Vid vidare undersökningar visade det sig att min tjocktarm är öm och gör fruktansvärt ont vid beröring.
Nu är provet tagna och då jag har ont när jag ska göra nr 2 och har problem med att inte tömma tarmen vill läkaren utöver kontroller av levern kolla tjocktarmen då mina symptom är likartade som de vid tjocktarmscancer.
Jag vägrar utsätta mig för någon endoskopi/rektoskopi. Jag fixar det inte och har inte vågat gå tillbaka till sjukhuset och min läkare. Finns det andra metoder? Andra alternativ? Eller kan man bli sövd?
Är det Cancer tickar klockan. Men jag klarar inte av dessa undersökningar. Tyvärr.

Svar

Hej!

Det är många som tycker endoskopi/ rektoskopi är obehagligt. Man kan få ett läkemedel och sova under undersökningen, som är den enda undersökningen där man kan ta nödvändiga prover och se hur tarmslemhinnan ser ut. Din remitterande läkare kan skriva detta på remissen så kanske det blir lättare för dig.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar kring cancer kan du även ringa Cancerrådgivningen
på telefonnummer 08-123 138 00.