Frågor

Tjocktarmscancer

Hej!
Min mamma blev opererad för tjocktarmscancer i augusti 2016 och gick sen på cellgifter i ett halvår. I augusti 2017 blev hon röntgad och allt såg bra ut. Nu sen ca 1 månad har hon ont över sin rygg vid lungorna och gick till sin vårdcentral som inte tyckte att hon behövde röntgas igen eftersom det inte var något för ca 7 månader sen. Jag håller inte rikigt med utan mår dåligt över att se min mammas oro att det ska vara metastaser. Vad tycker du kan vi lita på läkaren?

Svar

Hej.

Eftersom din mamma inte hade ont över rygg och lungor för sju månader sedan så är din fråga mycket relevant. Det går inte att veta säkert om det har tillkommit något under den tiden utan att undersöka det. Hur stor risk det är för att sjukdomen skall komma tillbaka i form av metastaser kan variera mycket och beror på en mängd olika faktorer.

Din mamma bör kontakta sin onkolog för att få diskutera detta för säkerhetsskull.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen