Frågor

Tarmcancer

Hej.

För ca 1 år sen blev jag hård i magen och blödde ganska mycket men sluta ganska direkt. Och det har hänt 3 gånger till efter det när jag har varit jättehård magen. Jag ringde vc för ca 1 vecka sen och dom tyckte det lät som hemorrojder och sa jag skulle köpa stolpiller mot det. Jag köpte sheriproct och när jag stoppa in pillret så gjorde det ont och tog emot lite. Det blev bättre på 2 dagar. Alltså det gjorde inte ont eller tog emot att stoppa in dom mer. Men jag är orolig att det kan vara cancer i tarmen. Har väl inga mer symtom egentligen. Jag har ganska svår ibs med lös avföring. Men nu har jag blivt hård ena gången och lös andra men säkert ibs som ändrat karaktär. Inget ont i magen mer än ibs ont som jag alltid haft. Avföringen är tillplattad men så har jag haft i flera år. Jag gjorde nyligen en gastroskopi hittade ofarliga polyper. Pratade även med läkaren om varför min avföring var platt han sa att det förekommer hos folk med ibs.
Men min moster hade tarmcancer och fick det vid 64års ålder jag själv är 37. Jag är väldigt stillasittande ( har varit ännu mer stillasittande än vanligt på grund av diverse förkylningat och ryggskott)och tjock. Och det finns ju ärflig cancer. Hur stor är risken att jag har det för att min moster hade det?
Blödningarna har ju slutat nu efter jag använt sheriproct och det tyder ju på hemorrojder eller sprickor. Men börjar jag blöda igen så ska jag begära en rektoskopi.

Tacksam för svar

Svar

Det låter som du har besvär och blödningar från hemorrojder. Så bra att sheriproct  hjälpt. Tjocktarmscancer i din ålder är mycket ovanligt. Risken för dig att ha tjocktarmscancer är liten. I de flesta fall är inte cancer ärftlig.

Det låter bra att du bokar en tid för att få göra en rektoskopi så att man kan konstatera om du har hemrorrojder.

Du kan läsa mer om hemorrojder på länken nedan

https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hemorrojder/

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen