Frågor

Svullen lymfkörtel?

Hej
Noterade för ca 6 veckor sen att mitt högra nyckelben ser större ut, är övertygad om att det skett en förändring. Det ser svullet ut inåt mot mitten av kroppen, ut mot axeln ser det normalt ut. Det är inte ömt och inte rött. Har under några månader haft värk i axeln och skuldran. Känner ingen avgränsad knöl. Blev rätt orolig för lymfom, kan det vara en svullen lymfkörtel som liksom trycker ut nyckelbenet? Eller borde man känna själva körteln som en separat knöl?
Har haft en del andra symtom som kraftig viktnedgång utan att banta (-10 kg sen i somras, från 64 till 54 kg, är 166cm lång). Besvär från magen med att jag snabbt blir mätt och får obehag om jag äter för mycket. Haft några tillfällen med fruktansvärda magsmärtor som gått över efter några timmar. Lågt hb och lågt järn. Obehaget i magen sitter främst till höger.
Har fått tid för skiktröntgen av buken och koloskopi. Om det skulle vara lymfom kan man se det på dessa undersökningar? Kan man be om att de skiktröntgar även nyckelbenet?
Är så himla orolig och nojjig för cancer och tycker den här väntan på undersökningar är fruktansvärt jobbig.

Svar

Lymfom diagnostiseras oftast av flera olika undersökningar. Blodprov, punktion av knölar och olika röntgenundersökningar.
Du ska göra en CT-buk och en coloskopi. Det ger en bra bild av om dina besvär och låga värden beror på något i tarmen eller från de övriga bukorganen. Det verkar vara mest relevant att börja undersöka buken av de symtom du beskriver. Hittar man inget får läkaren ta ställning till vilka fler undersökningar som du eventuellt behöver genomgå. Be att läkaren tittar på ditt nyckelben vid nästa besök.
Hoppas att detta kan lugna dig något och att det är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.