Frågor

Svettning och lymkörtelcancer

Jag är en kvinna på 46 år som är orolig för lymkörtelcancer. Jag stressar mycket och har ångest och har läst att om man svettas på natten kan det vara ett tecken på lymfkörtelcancer. Hur vet man skillnaden mellan svettningar från tex stress, övergångsålder och svettningar från lymförtelcancer?

Svar

Det är riktigt att nattliga svettningar är ett symtom på lymfkörtelcancer men att det också är vanligt vid andra tillstånd. Om man har en lymfkörtelcancer tillkommer fler symtom så som till exempel sjukdomskänsla, extrem trötthet, feber, viktminskning.

Det är mycket vanligare att nattliga svettningar beror på något ofarligt än att det beror på cancer. Så som du skriver kan man få nattliga svettningar både av stress och ångest samt är helt normalt i tiden före och under klimakteriet.

Om du känner dig fortsatt orolig för detta så boka en läkartid på vårdcentralen så att de kan hjälpa dig med en bedömning.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen