Frågor

Svarta ränder långsgående på naglar

Min dotter har sedan ca 7 år fått förändringar i naglarna, först några tånaglar, men nu även fingernaglar.
Nageln blir tjockare och uppluckrad samtidigt som det ör svarta streck, som man jag ta bort med en pincett. Nu gör det ont i hennes naglar. Vid 4 olika tillfällen har vi sökt hjälp på vårdcentral, hos fotvårdsspecialist och på hudmottagning. Varje gång kollar de bara nagelsvamp och det har det aldrig varit. De säger att hon måste ha haft trånga skor, men det har hon aldrig haft. Hon går i löparskor som inte är trånga alls. Vad kan det vara för streck? Det ser ut som trådar/maskar i nageln. De är inte under nageln utan i nageln.
Det vi upplever jobbigt är att läkarna bara säger att det inte är nagelsvamp, men de vill inte utreda vidare. En fotvårdare som såg hennes tår sa att det skulle kunna vara malignt melanom, men det trodde inte läkaren.
Vart vänder vi oss för att få hjälp? Vårdcentralen vet inte, på internet hittar jag ingen vägledning.

Svar

Hej

Det finns många orsaker till nagelbesvär och det låter som att det inte är helt utrett. Det finns fler orsaker än svampinfektion som psoriasis till exempel. Vad gäller malignt melanom så kan det finnas även i nagel men vanligen på enstaka ställen. Det här verkar mer generellt. Vårt råd är att söka vård igen och få det hela utrett så dottern kan få rätt behandling.

Vänliga hälsningar

Cancerrådgivningen