Frågor

Stigande PSA efter RP o Strålning

Jag är 77 år fick cancer i prostatan 1998 blev RP cancern hade ej gått utanför prostatan. Min värde före RP PSA 7 Glaeson 7 klassad T2c efter RP PSA ner till 0 provtagning under 10 år värde 0 men vid 10 årskontrollen hade det stigit till 0,21 alltså börjat sin vandring upp, fortsatt kontroll efter 2 år PSA 0,45 blev strålad 35 ggr PSA sjönk till 0,16 sedan har det stigit sakta men nu i Maj 0,32 sen i sept. 0,53 snabb ökning nästan dubblerad. På min fråga vad gör vi nu blev svaret att hormonbehandla men föreslog att vänta med tanke på biverkningar, och det påverkar inte resultatet om vi väntar till det är 1,0, som lekman tycker man det borde vara bättre att mota olle i Grind men nej blev svaret.
Jag har haft samma läkare under hela resan och vi har god o öppen dialog, men nu ville jag få remiss till en Onkolog men svaret var nej Onkologen gör bara botande behandling Urologeerna svarar för bromsande behandling. Har jag inte rätt att få träffa en Onkolog, Ingen skugga på min Dr. men nog kan en Onkolog komma med djupare svar o besked på min kommande behandling.
Mina frågor till Er är. Hur stor är risken att min cancer har eller kommer att sätta metastaser. Har jag inte rätt att få en remiss till en Onkolog. /Till Lund där jag fick strålbehandling/
Jag har läst alla Era svar samt massor på nätet men inte funnit mina svar /Jag vet att man skall ta nätets uppgifter med urskillning/
Jag fick 18 mån efter strålning väldiga blödningar från tarmen har fått laserbeh men inget stopp ännu. Är konstaterad strålningsskada.
Är för övrigt frisk och har ingen medicinering.
Tacksam för svar.
Orolig men hoppfull Briand

Svar

Det verkar helt korrekt att hormonbehandling kan komma att bli aktuell för dig framöver. Din läkare har bedömt att din prostatacancer är så pass långsamväxande att du har en god prognos på lång sikt även om man avvaktar med den hormonella behandlingen. Vid ett långsamt stigande PSA rekommenderas exspektans upp till PSA 5-10. Onkologen arbetar med både botande och bromsande behandling och du har alltid rätt till en second opinion hos en specialist.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.