Frågor

Sticker och ömmar i bröstet oroar

Jag opererades för bröstcancer 17 december 2014 och har sedan genomgått cellgiftsbehandling och strålning. Behandlingen avslutades i slutet av juni 2015. Jag känner att krafterna har helt återkommit och jag känner mig lika frisk och stark som jag var innan jag blev sjuk. Men det oroar mig att det ömmar och sticker mellan det opererade bröstet och armhålan men framförallt i bröstet där jag opererats. Det ser ut som om det blivit nästan som en liten bristning eller ett litet åderbråck (hur nu sådana ser ut) utöver ärren. Förut ömmade det där ärren är men nu har det flyttat på sig. Jag skulle vilja få veta att det här är normalt efter allt och inget att oroa sig för. Eftersom det ömmar och sticker till så ofta så påminns jag hela tiden och oroar mig.

Jag undrar också över nästa mammografi. Kallelse kommer förhoppningsvis före jul. Kommer det inte göra vansinnigt ont att lägga in den här lilla tutten med ärr och värk? Jag är både rädd för att göra det och vill att det ska hända snart så jag förhoppningsvis blir lugnad att allt är bra.

Svar

Hej! De symtom du beskriver är vanliga och ofarliga.Besvären brukar förvärras efter strålbehandlingen och kan kännas av i hela bröstet.Det kan ta lång tid innan de klingar av. Hoppas att det här svaret gör att du blir mindre orolig även om det måste vara svårt att bli påmind hela tiden om det du har gått igenom. Mammografin är ju för en del en smärtsam upplevelse, men det har då gått en tid så det behöver inte göra mer ont.