Frågor

Spridning utan förhöjd sänka?

Min pappa fick prostatacancer för 15 år sedan. Han hade ett psa på 11 då han opererades. Allt gick bra, men vad jag minns fanns cancerceller utanför också så han har var tredje månad sedan dess tagit en spruta för detta… psa har varje år legat bra och inte varit förhöjt.

Sista året gjorde han inget test, det har varit ett tufft år med mamma som vi nu före jul fick en plats på demensboende för. Pappa har ett par års tid haft lite ont i höften, då han går, inte vid stillasittande. Atros har vi tänkt…

Igår fick han svar på sina årilga prover, sänka toppenbra, blodvärde toppenbra men psa på 120!!!!!! Vi blev chockade, känns tungt, jag bor 30 mil ifrån honom … han är ensam.

Provat ska tas om, hans läkaren tyckte det var märkligt när alla prov i övrigt låg så bra…

Så min egentliga fråga är väl innan vi får det svart på vitt, Är det vanligt att det sprider sig just till höften? Och kan man ha så mycket cancer i kroppen men ÄNDÅ låg sänka o perfekt blodvärde??? Hur många år är det vanligt är det att man kan leva efter en sådan diagnos?

Med tunga hälsningar…

Svar

Hej! Prostatacancer som spridit sig utanför prostatan sitter ofta i skelettet. Det är bra att man i första hand tar ett nytt prov eftersom din pappa verkar må bra. Man kan ha normala värden även om PSA- är högt. Det är klart att det känns svårt att bo så långt i från varandra speciellt när man väntar på ett besked. Hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är naturligvis välkommen att höra av dig hit igen.