Frågor

spridning av prostata cancer till skelettet

Hej jag har en bror ca 70 år som fick reda på att han hade prostata cancer för några veckor sedan och att den har spridigt sig till skelettet, han har gått på kontroller varje år utan att några symtom synts av cancer men en förstorad prostata därför kontrollerna.
Det har nu gått så fort att han inte längre kan gå, han gick tidigare med rolator, men nu kan han inte längre stå på benen, och han har ingen känsel från knäna och ner.
Förstår att ni inte kan sätta en diagnos på detta men en ca bedömning bör väl gå, hur fort kan det gå, har ingen förhoppning om bot. hur kommer den sista tiden att bli för min bror.

Svar

Jag förmodar att ni har fått en läkarkontakt, om inte bör ni kontakta er brors läkare. Av det du skriver låter det som om skelettmetastaserna trycker på någon nervbana som gör att din bror inte har någon känsel från knäna och ner.
Hur lång tid din bror har kvar att leva går inte att svara på. Även om man inte kan bota en patient så finns det många andra saker man kan göra. I de allra flesta fall brukar man sätta in någon form av behandling. Vid skelettmetastasering brukar man ge läkemedel som stärker skelettet, man kan också ge antihormonell behandling i tablettform för att bromsa upp sjukdomsutvecklingen, och har patienten smärtor från sina skelettmetastaser kan man ge strålbehandling.

Vänliga Hälsningar
Cancerupplysningen
Regionalt Cancercentrum