Frågor

Spridning av livmodercancer

Jag har haft ont i nacken o ner i en skuldra i några veckor, känns som en inflammation i senfästen. Tar alvedon, har värmekudde på o går på massage. Min sjukgymnast som ger mig massage känner att jag är så spänd i mina muskler. Min oro gör nog mycket, kommer inte ur min smärta.
Är opererad för livmodercancer o alla kontroller har varit bra o det är över två år sedan.
Men mina tankar är cancer som spridit sig till skellettet o ”nacken”.
Skall jag begära att göra en MRT på nacke o bröstrygg.
Kan livmodercancer sprida sig till nacken o skellettet?
Hjälp hur skall jag bli frisk, tacksam för hjälp.

Svar

Hej .

Du skriver att du är spänd i nacke och skuldror vilket kan ha många olika orsaker, däribland oro som du nämner. Att oron sätter sig i kroppen är vanligt i efterförloppet av en cancersjukdom. När man är orolig så är det vanligt att man omedvetet spänner sig och får ont från musklerna. Det är gott att det har varit bra vid dina kontroller och det skall du kunna lita till. Livmodercancer kan sprida sig till skelettet men det är mycket sällsynt så det troliga är att dina besvär är muskulära och inte har med cancersjukdomen att göra. Livmodercancer har en mycket god prognos.

Om du känner dig fortsatt orolig ska du boka tid för bedömning av din husläkare på vårdcentralen,  läkaren kan bedöma din smärta och avgöra om det behövs någon form av röntgen för komma till rätta med ditt problem.

Hoppas att detta var svar på din fråga, du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen, det går också bra att ringa till oss på cancerrådgivningen Telefon. 08-123 138 00.