Frågor

Spridning av cancer!

Min mamma har livmodercancer o är opererad, kan den sprids dig till bukspottkörteln. Hon har ont i magen, mellangärdet. Mår lite illa ibland. Har inga gallstenar. Har ätit Losec inte bättre. Gjort ultraljud på lever galla o bukspottkörteln. Kan man lita på det. Har svårt att tåla fet mat, hållet ofta diet med välling o kokt fisk. Blir lite bättre ibland. Hon har uteslutet gluten o lactos i sin kost. Så orolig att cancer är tillbaka. Skall jag betala o låta henne göra en MR privat för hela kroppen? Vad kostar det?

Svar

Hej.

Livmodercancer har generellt en mycket god prognos och eftersom din mamma har gjort ett ultraljud på bukspottkörteln som var bra så har den inte spridit sig dit. Cancer som har förmåga att sprida sig kan sprida sig även till bukspottskörteln men det är inte vanligt vid livmodercancer att den skulle göra det.  Du ska kunna lita på de undersökningar som gjorts och de bedömningar som din mammas läkare gör. Vad det kostar att göra MR privat har vi inga uppgifter om och det är inte heller något vi skulle rekommendera. Om din mamma har fortsatta besvär så bör hon ta upp detta med sin läkare.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen