Frågor

Spridd urinblåsecancer

Hej, min pappa har spridd urinblåsecancer! Det finns 68 metastaser i lungorna o han har onormalt stora lymfkörtlar. Vi har hela tiden fått höra att den sorten urinblåsecancer han gar inte sprider sig till övriga kroppen, men nu har den gjort det precis det.

Man pratar nu om cytostatikabehandling i smärtlindrande syfte, dvs jag tar detta som att det är fråga om tid innan min pappa inte finns längre.
Han har lång historik med reumatism, hjärtinfarkt, ett antal stroke o pannglodsdemens.

Men tid.. Vad kan man förvänta sig? 3 mån,6mån?
Han har problem med att vara tungandad, viktnedgång o tryck över bröstet mm mm.

Vid senaste cystoskoperingen var det rent i urinblåsan.
Hur blir det att leva med denna cancer?
Vad kan vi förvänta oss av tiden framöver fram tills pappa inte orkar mer?
Vi förstår att detta gått så långt att det inte finns så mycket att göra!

Tacksam för svar!

Svar

Det låter som att ni har invaggats i tron om att sjukdomen inte kunde sprida sig vilket är beklagligt, det är förstås alltid bättre att kunna vara beredd på vad som kan hända.
Urinblåsecancer växer oftast ytligt i urinblåsans slemhinna och sprider sig då inte till övriga kroppen. Hos omkring 30% av patienterna med ytliga tumörer i urinblåsan så utvecklas med tiden tumörer som växer in i urinblåsans muskulatur och då kan de sprida sig till andra ställen i kroppen. Det är generellt mycket svårt att säga något om tid då det beror på så många olika faktorer. Tilltagande symtom så som viktnedgång, andningsbesvär och tryck över bröstet tyder ändå på att sjukdomen fortskrider och hur det kommer att bli framöver är beroende på hur han kommer att svara på behandlingen. Cytostatikabehandling ges i det här läget i lindrande syfte, i de bästa fall så stannar cancertillväxten upp och metastaserna minskar, då kan man vänta sig att han får viss lindring av symtomen du beskriver, förhoppningsvis kan han då må bättre under en tid. Det viktigaste är att följa hur just din pappas sjukdom fortskrider och att han får hjälp att lindra de symtom som uppkommer, det finns idag mycket god lindrande behandling att tillgå. ASIH -Avancerad sjukvård i hemmet, är specialutbildade team som hjälper till med detta.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.