Frågor

Spridd urinblåsecancer

Min far har spridd urinblåsecancer. Huvudtumören är bortopererad 2017. Då sa dem att den inte hade spridit sig. Nu i somras blev han förstoppad och det var många undersökningar tills de konstaterade att det var en spridd urinblåsecancer. Men den är inte spridd till det som man kan läsa om som är vanliga ställen…utan till rektum och pankreas (ändtarm och bukspottsköteln).Låter inte det konstigt?
Sen sade en läkare att man inte ger imunterapi vid en sådan cancer. Men jag har nu läst på flera sidor att man vist kan få det vid denna cancer. Vad stämmer? Och Är det jobbigare för kroppen med en sådan behandling jämfört med cellgifter?

Mvh orolig dotter

Svar

Hej,

Att urinblåsecancer sprider sig till rektum och pankreas är inte det vanligaste men kan förekomma. Generellt sett är det möjligt att behandla blåscancer med immunterapi men det kräver att det finns specifika genuttryck på tumörcellerna annars är behandlingen verkningslös. Man kan inte riktigt jämföra behandling med cytostatika och immunterapi. Men generellt sett kommer biverkningarna av immunterapi senare. I båda fallen ska den som behandlas ha ett så gott allmäntillstånd så att man bedöms klara den utan för mycket biverkningar.

Varför läkaren sa att din pappa inte kan få immunterapi vore bra om ni fick information om. Man har alltid rätt till en andra bedömning, second opinion.

Hoppas detta är svar på dina frågor. Det går alltid bra att ringa Cancerrådgivningen 08 – 123 138 00 helgfria vardagar 08.30 – 16.00