Frågor

Slemhinnor i underlivet p.g.a. livmodercancer

Jag är opererad för livmodercancer för två år sedan. Då togs livmoder, äggstockar, äggledare o tarmkex bort. Jag fick ingen mera behandling.
Nu får jag upprepande urinvägsinfektioner med blod direkt i urinen. Mina slemhinnor är så sköra, har genomgått en cystoskopi som var bra.
Jag tål inte Replens, blev bara irriterad o fick ytterligare en urinvägsinfektion. Läkaren har sagt jag får inte använda östrogen p.g.a. min cancer är orsakad av östrogen. Har aldrig ätit östrogen, men fick ändå livmodercancer. Finns det några cancerceller kvar kan östrogenet göra att den börjar att växa igen.
Nu får jag smörja med olja o vit vasselin. Det hjälper mig inte, vad skall jag göra? Äta Furudantin varje dag eller ta östrogensalva i underlivet. Det känns som jag väljer mellan pest eller kolera. Snälla hjälp mig välja o vad skall jag använda. Tacksam!

Svar

Det finns olika uppfattningar i denna fråga och din läkare har sagt nej till behandling med lokalt östrogen. De experter vi talat med anser att det går bra att använda lokalt östrogen trots tidigare livmodercancer. Detta på grund av att östrogenet inte tas upp systemiskt i kroppen utan behandlar endast lokalt på plats.
Lokal behandling med Östrogenvagitorier och /eller salva kan ha god effekt även på slemhinnan i urinröret och på så sätt förebygga att urininfektioner uppstår. Att ha sådana här problem med slemhinnorna är en svår biverkan som är jobbig på många sätt och som förstås påverkar livskvaliten negativt. Det finns dels receptfria vagitorier och salva, salvan kan vara bra att stryka över området vid urinröret, Ovesterin och Blissel är exempel på dessa. Det finns även receptbelagda medel för lokalbehandling. Rådgör gärna med gynekolog kring detta.

Hoppas att detta kan vara till hjälp och vägledning för ditt val.
Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.