Frågor

Sköldkörtelcancer

Min tidigare make drabbades av tungcancer, opererades och strål cellgiftbehandlades. Allt såg ok ut. Kort därefter ca 2 mån efter fick han en varböld som sprack upp igen där tidigare tracheotomi suttit. Vävnadsprover visar trolig anaplastisk thyreodea cancer som kommit på väldigt kort tid. Han har hostat samt tappat rösten sen ngr veckor tillbaka….fick nu andningsbesvär och har på nytt fått en track. Vad är orsaken? läste någonstans att strålbehandling kan vara orsaken….jag vet också att det är väldigt dålig prognos—ps är själv SSK

Svar

Det är osannolikt att den strålbehandling din tidigare make fick för två sedan skulle utlöst anaplastisk sköldkörtelcancer. Den lägsta tid det kan ta att utveckla en strålnings inducerad cancer är fem till nio år. Olyckligtvis har din f.d. make drabbats av två svåra former av cancer med kort mellanrum.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen