Frågor

Skivepiteldysplasi

Hej ! Jag har blivit opererad totalt 6 ggr, 2 ggr för bröstcancer, 3 ggr för cellförändringar, samt att livmodern har opererats bort. Sista operation i nov. 2015 visade att jag hade skivepitel dysplasi nivå VaIN II-III. Har läst att nivå III räknar man som cancer, stämmer det ?. Har sedan många år HPV virus nr 16. Jag skulle vilja veta hur många ggr man kan bli opererad ?. Varför får man ingen efterbehandling som tex nu efter min sista operation ?. Har i många år haft cellförändringar i underlivet, känner att jag blir bara sämre och sämre.

Svar

Det är förståligt att det känns som om du blir sämre, men så är det inte. Skivepitel dysplasi nivå VaIN II- III räknas som på gränsen från cellförändring till en tidig, ytlig cancer en så kallad cancer in situ.
Då det oftast rör sig om ett litet område sparas livmodertappen så mycket och det går. Man kan ta bort hela livmodertappen.

Vid cellförändringar har du ingen nytta av efterbehandling. Det är fullt tillräckligt att avlägsna cellförändringarna genom operation.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.