Frågor

Skelett utväxter

Hej jag är en kille på 15 år som hela tiden oroar mig för några knölar jag har hittat. För ett tag sen gick jag till en läkare som tog en titt på nån knöl jag hade på nyckelbenet han berättade att det nog bara var en skelettutväxt. Han kände också på min hals eftersom jag hade nån knöl där på vardera sida och sa att jag var frisk han tog blodprover och allt såg bra ut. Sen dess har jag hittat ännu någon ”skelettutväxt” och har då blivit väldigt orolig. (Dom här utväxterna gör inte ont) Jag undrar vad dom kan bero på/om dom är vanliga. Kanske dom försvinner nu under tonåren eftersom jag inte har växt klart? Tack för svar!

Svar

Hej.

Kroppen växer och förändras mycket i puberteten och det är troligen det som du känner av. Kroppen växer inte bara på längden utan ändrar också form och på killar så blir  överkroppen bredare och du får mer muskler. Ditt skelett växer och utvecklas.  Skelettet kan på en del ställen kännas som knölar fast det bara är de naturliga formerna på skelettet som växer till. På bägge sidorna på halsen har du halsmandlarna som kan kännas på utsidan av halsen, dessa blir svullna om du till exempel har en halsinfektion.

Det låter så som det du själv är inne på, att detta är förändringar som pågår eftersom du inte har växt klart ännu. Det är helt normalt att känna sig undrande och orolig när kroppen förändras.  Sänder med ett par länkar där du kan läsa mer ingående om de kroppsliga förändringarna i puberteten.

http://www.umo.se/Kroppen/Puberteten/

https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Barn-och-foraldrar/Vaxa-och-utvecklas/Barn-och-unga-13-18-ar/Sa-utvecklas-kroppen-under-puberteten/

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen