Frågor

Skador efter strålning

Min pappa har behandlats med strålning för cancer i tungroten. Tumören försvann och prognosen var god. Vid efterkontrollerna har läkarna gett positiva besked – det har ”sett bra ut”. I november, två år efter diagnosen, fick pappa en blödning i det strålade området och åkte akut till sjukhuset. Man fick kontroll på blödningen och han lades in över natten för observation. Dagen efter började det blöda igen och pappa togs akut till operation för att åtgärda detta. Vi fick reda på att ”läget var stabilt”. Några timmar senare möttes vi av en delegation på tre läkare. De berättade att halspulsådern plötsligt hade brustit under operationen och att pappa på kort tid hade förlorat mycket blod. De hade lyckats sätta in en stent och fått stopp på blödningen men alla organ hade tagit mycket stryk av den plötsliga blodförlusten. Pappa hade konstiga ryckningar på uppvaket och vi fick reda på att man befarade hjärnskador. Några timmar senare gjordes ett EEG som visade på minimal hjärnfunktion. Läkarna beslutade att avsluta den livsuppehållande behandlingen och en timma senare somnade pappa in.

Så här efteråt funderar jag på varför man inte har kunnat se dessa skador på efterkontrollerna. Bör man inte använda ultraljudsundersökning för att se eventuella skador i mjukvävnaderna? Dessa kan väl inte upptäckas vid röntgen? Det känns väldigt konstigt att pappa hela tiden har fått positiva rapporter vid kontrollerna för att sedan, under löpet av två dygn, gå från fullt fungerande till hjärndöd.

Frågorna är många så här efteråt och naturligtvis kan vi inte få pappa tillbaks, men jag önskar att läkarna kan lära sig av denna erfarenhet – kanske bör man införa fler och andra kontroller efter strålningsbehandling? Kunde andra typer av kontroller ha gjort att pappa kunde överlevt? Han blev bara 71 år. Kan detta bidra till att andra kan överleva i samma situation?

M v h Lena

Svar

Hej.

Vad tråkigt att höra om din pappa, det är verkligen olyckligt när en biverkan av behandlingen får en sådan svår konsekvens och dessutom på ett så dramatiskt sätt som detta. Att blodkärlens vävnad kan påverkas negativt av strålbehandling är en känd biverkan. Huruvida man hade kunnat se detta med hjälp av andra kontroller kan vi inte svara på. Då det är beroende av flera olika  individuella faktorer. Som du skriver så är det många frågor som förblir obesvarade i en sådan här situation, det kan ibland kännas bra att få prata med en läkare för att få stämma av och ställa sina frågor kring det som hänt mer specifikt. Det är vanligt att man på de onkologiska klinikerna erbjuder efterlevande samtal i sådana här situationer, det kan man också begära.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen.  Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.