Frågor

Ryggskott-cancerspridning

Jag har fått som ett ryggskott, har svårt att gå upp ur sängen o röra mig. Det bara hugger i svanken! Har en skolios sedan 20-årsåldern är 65 nu.
Hade något liknande för fyra år sedan, efter det fick jag livmodercancer. Är opererad utan efterbehandling o det har gått över tre år nu. Går på mina kontroller o allt har varit ok.
Kan det vara min livmodercancer som har spridit sig till skelettet. Kan inte onkologerna se på kontrollerna om man har fått en spridning. Har stor oro att cancer är i skelettet nu! Var på kontroll för två månader sedan o allt verkade bra. Kan jag avvakta!

Svar

Hej.

Vad bra att dina kontroller har varit bra.

Det troliga är att du kan avvakta och se om det går över och om det inte gör det ska du förstås söka läkare oavsett. Risken för att en livmodercancer som du inte behövde någon efterbehandling för skulle komma tillbaka efter tre år är mycket liten.

Den vanligaste formen av återfall är lokalt i vagina eller i lymfkörtlar i buken vilket din onkolog undersöker då du är på kontroll.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen